Forme fra dukkefabrikken

Byhistorisk Hus har i slutningen af november modtaget en fantastisk julegave🎄 Vi har simpelthen modtaget en stor samling af støbeforme fra den tidligere dukkefabrik på Sofielundsvej 48 (der hvor Ford A-klubben holder til idag).

Hvilken dukkefabrik spørger du så måske? – ja, det er så spørgsmålet, som vi nu vil bede om din hjælp til, for vi ved faktisk ikke meget om fabrikken.

Bygningen blev opført i 1937 og husede op gennem 1940’erne forskellige småfabrikker/-værksteder – bla. et skomagerværksted. Men da dukkefabrikanten JEMA overtog huset i efteråret 1950, overtog de ifølge byggesagen en allerede eksisterende dukkefabrik.

Dertil har vi nogle personfortællinger om, at der allerede i løbet af 1940’erne lå en dukkefabrik på adressen – og at denne muligvis hed PREFA . Vi har dertil en artikel fra bladet “Hus og Hjem” som omtaler en dukkefabrik kaldet PREFA – og som skulle omhandle fabrikken i Glostrup. Men byen Glostrup nævnes ikke i artiklen og vejviserne kan ikke bekræfte et firma ved navn PREFA på Sofielundsvej 48. Derimod er der kortvarigt et firma kaldet PREFA på Hovedvejen 40 i 1944.

Så spørgsmålet er nu: Kender du historien om dukkefabrikken eller nogen, som måske har arbejdet der? Måske har du endda billeder derfra? 🤞🤞🤞

Vi vil rigtig gerne have fyldt lidt mere på historien og meget gerne vide, om fabrikken havde et navn, før den blev til JEMA – og om det i så tilfælde var PREFA.

JEMA ophørte i øvrigt på adressen i løbet af 1962, men om den lukkede eller blot flyttede – måske du ved det?

Håber nogen kan hjælpe os lidt på vej og deler deres historie med os på byhistoriskhus@glostrup.dk eller vores facebook-opslag, som du finder her

Forme fra dukkefabrikken